Home   Dyslexie

Dyslexie

hulp bij dyslexie

Bij vermoeden van dyslexie kan in de Taalfabriek de DST-NL (dyslexie screening test) worden afgenomen. Deze screening is geschikt voor kinderen van 6,5 tot 16,5 jaar oud en geeft een duidelijk beeld van de grootte van het risico op dyslexie. De resultaten van de screening worden gebruikt om een doelgericht handelingsplan op te stellen. Als er ondanks systematische en intensieve ondersteuning toch te weinig vooruitgang wordt geboekt kan het zijn dat de school of uzelf uw kind aanmeldt voor een uitgebreid dyslexieonderzoek. Wanneer bij uw kind de diagnose dyslexie is gesteld volgt een adviesgesprek met u en uw kind, waarin de diagnose wordt besproken. Aan de hand van het onderzoeksrapport wordt er een handelingsplan opgesteld: daarin staan de doelen, inhoud en geschatte duur van de behandeling beschreven. Een behandeling van dyslexie houdt in dat er op een bepaalde manier extra en intensief wordt geoefend met de koppeling van klanken aan letters en woorden. De behandeling is in principe voor iedereen hetzelfde, maar kan variëren in intensiteit en duur. Volgens het Protocol diagnose & behandeling en andere recente publicaties¹ zijn bij de behandeling de volgende punten belangrijk:

  • De behandeling moet taakgericht zijn (er moet worden geoefend met letters en woorden)
  • Er moet sprake zijn van directe (individuele) instructie
  • Het moet gaan om de associatie tussen de klanken en het geschreven woord
  • Het moet volgens een bepaald programma worden opgebouwd, dat vrijwel altijd door de computer ondersteund wordt
  • De behandeling moet verlopen vanuit deelvaardigheden naar volledige verklanking (omzetten in klanken), volledig decoderen (ontsleutelen van woorden) en inprenten
  • De behandeling moet gebruik maken van audio feedback
  • Er moet veel herhaald en versneld worden
  • De behandeling moet voorzien in het aanleren van strategieën waarmee het kind kan compenseren (vooral als het gaat om spelling).

¹ Van der Leij, Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 2006, 45 (nr. 7/8, pagina 313-338)

zonder computer