Basisscholen volgen de vorderingen van leerlingen door gebruik te maken van toetsen en observaties. Hierdoor kan de school het onderwijs voor een leerling aan laten sluiten op het vermogen van deze leerling. Daarnaast kan een school vroegtijdig signaleren of een leerling extra zorg nodig heeft. Veel scholen gebruiken toetsen die bij het lesmateriaal horen, maar ook algemene toetsen. Met deze algemene toetsen kunnen scholen de prestaties van hun leerlingen vergelijken met leerlingen uit het hele land. Dit zegt niet alleen iets over de vorderingen van de leerlingen, maar ook over het onderwijs van de school. Scholen zijn overigens niet verplicht om toetsen af te nemen.
Eindtoets
De bekendste toets in Nederland is de eindtoets voor leerlingen van groep 8. Scholen gebruiken deze toets om te bepalen welke school na de basisschool het beste bij de leerling past. Ruim 80 procent van de scholen in ons land gebruikt de Eindtoets Basisonderwijs van Cito.
Toezicht
De resultaten van de eindtoets vormen een belangrijk onderdeel van het toezicht van de inspectie. Het is een van de indicatoren waarmee de inspectie vaststelt of er risico’s zijn in de kwaliteit van de school.
Nieuwe landelijke eindtoets basisscholen
Afgelopen voorjaar heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om een eindtoets voor taal en rekenen verplicht te stellen voor alle leerlingen. Het wetsvoorstel is op enkele punten aangepast en ligt nu voor behandeling in de Eerste Kamer. Dit betekent dat de eindtoets in het schooljaar 2013/2014 nog niet verplicht is. Het streven is de verplichte eindtoets in het voorjaar van 2015 voor de eerste keer af te nemen.
Eindtoets Basisonderwijs afnamedata: 11,12 en 13 februari 2014